Vid en radonbesiktning identifierar man radonkällor och ger förslag på åtgärder som löser radonproblemet. En radonbesiktning görs enkelt på plats av en radonbesiktningsman.
Syftet med besiktningen är att få en tydlig bild av hur radon kommer in och kan avlägsnas och vilka åtgärder som krävs. Radon kan komma in från marken, byggnadsmaterial och/eller vattnet. Radon från marken är den vanligaste källan till radon i våra bostäder.
Gränsvärden radon
I bostäder och lokaler för allmänna ändamål gäller gränsvärdet 200 Bq/m3 som årsmedelvärde för radonhalten. De gränsvärden som finns för radon är fastställda av Boverket, Strålskyddsmyndigheten, , Arbetsmiljöverket och Livsmedelsverket.
Radonbesiktning
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas naturligt när radium sönderfaller. Radon är hälsofarligt. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att ca 500 fall av lungcancer varje år orsakas av radon. Radonhalter över 200 Bq/m3 behöver åtgärdas. En radonbesiktning innehåller:
- Kontroll av ventilationen
- Genomgång av bostaden
- Mätning av gammastrålning
- Eventuell sniffmätning av markradon
- Åtgärdsförslag
Förberedelser inför en radonbesiktning
Det är bra att ha mätrapporten tillgänglig. Golvbrunnar, vattenledningar, el och inspektionsluckor behöver kommas åt av besiktningsmannen. Ha också planritningen och byggnadsbeskrivning nära till hands.
Kontrollmätning efter åtgärder
Efter utförda åtgärder är det viktigt att göra en ny radonmätning (kontrollmätning/uppföljande mätning) för att säkerställa att radonhalterna har minskat och radonsaneringen gett önskat resultat.